I praksis

Verdenspremiere på malkerobot: - Egentlig sjovt, at ingen andre er kommet på idéen før

Den økologiske mælkeproducent Lars Remme Larsen har i nu næsten tre måneder kørt med den robuste og prisrigtige malkerobot, Gemini Powered by SAC, der giver mere rolige køer under malkning. I designet bag ligger en idé, som ingen andre maskiner på markedet kan tilbyde, lyder det fra Torben Pedersen fra SAC Center Vest, som har leveret robotten.

Det er ikke til at se det, når man kører op ad den midt- og vestjyske landevej ved Sørvad, på vej mod Lars Remme Larsens mælkebedrift, for der er ikke gjort et stort nummer ud af det. Udefra kunne det sikkert ligne enhver anden dag.

Men der er tale om en installation og verdenspremiere på den nye malkerobot, Gemini Powered by SAC, som troligt i snart tre måneder har stået for at malke omtrent 50 af den økologiske landmands 215 køer.

- Og man kunne godt gå op til 60 køer, konstaterer Lars Remme Larsen, der under RYK’s årsberetning i december 2021 blev fremhævet, som den der – ud af de bedrifter med blandede racer af årskøer - lå øverst på listen med hensyn til mængden af produceret værdistof ved at opnå 1.082 kg fedt plus protein pr. ko i gennemsnit.

Maskinen er simpel at installere, fordi huset følger med til selve robotten og ikke skal bygges til. Robotten kan det den skal, og så er den nem at gå til, betjene og forstå. Og derudover til en pris i den billigere ende af skalaen.

 

Landbrugsmedarbejder Alex Rudenko (tv) er den medarbejder på bedriften, der har mest at gøre med malkerobotten. Og han fortæller, at den er meget simpel og nem at bruge.

Mellem bagbenene

- Det er overskuelig teknik, den kan i bund og grund malke en ko, og den gør det rigtig godt. Det er jo det, vi kan, lyder det med et grin fra servicechef Torben Pedersen fra SAC Center Vest, som har leveret og installeret malkerobotten ude hos Lars. Den nye robot udfører dog malkningen på en anden måde end de andre robotter på markedet.

- Det er egentlig sjovt, at ingen andre er kommet på ideen før. Men det er den eneste robot, der malker køerne mellem bagbenene. Det gode ved det er, at koen ikke kan se, hvad der foregår, og det er en fordel, fordi det giver mere rolige køer. De har sværere ved at sparke til udstyret, når det går imellem bagbenene. 80 procent af alle køer i malkestalden bliver malket bagfra, men det er først nu, det kommer til robotten, siger Torben Pedersen, der selv er tidligere mælkeproducent, og ikke kan lade være med at stikke i et stort smil.

- Jeg har aldrig rigtig interesseret mig for robotter før, fordi vi er økologer. Det kræver meget med afgræsning, når vi skal have køer på græs, og det er helt sikkert en af udfordringerne med hensyn til robotter. Men jeg kan se, at der er mange, der får det til at fungere, siger Lars Remme Larsen, der har grund til at smile over den nye malkerobot.

Begejstring på bedriften

Også Alex Rudenko – den medarbejder på bedriften, som har haft mest at gøre med robotten - er begejstret.

- Jeg synes, denne robot er en god innovation her. Den hjælper meget med både at malke køerne samt at holde køerne sunde. Når de bliver malket derinde, er de mere afslappede. De kan ikke se robottens arm, så de slapper bare af og giver mælk. Og vi kan i realtid se alt om koens sundhed. Hvis den er syg, viser den forskellige farver. Så vi har et større fokus og kan gøre det meget bedre, nemmere og hurtigere og få løst flere problemer. Det er meget nemt at styre systemet, det giver en bedre produktion og sparer penge, siger Alex Rudenko.

SAC Center Vest har leveret og installeret malkerobotten ude hos Lars. Den nye robot udfører dog malkningen på en anden måde end de andre robotter på markedet, fortæller servicechef Torben Pedersen i SAC Center Vest.

SAC vandt på kapaciteten

Egentlig regnede Lars Remme Larsen ikke med, at livet som økologisk mælkeproducent kunne kombineres med en fuldautomatiseret malkerobot i stalden. Men nu er han kommet på andre tanker.

Lars Remme Larsen har været økolog siden år 2000, han har godt 300 hektar, og i 2008 begyndte de på bedriften at malke tre gange i døgnet. Han købte gården i fri handel i 1996 og byggede ny løsdriftstald i 2000 med traditionel malkestald.

- Jeg har aldrig rigtig interesseret mig for robotter før, fordi vi er økologer. Det kræver meget med afgræsning, når vi skal have køer på græs, og det er helt sikkert en af udfordringerne med hensyn til robotter. Men jeg kan se, at der er mange, der får det til at fungere, så det må vi til at lære, siger landmanden, som indtil videre ikke har haft noget at klage over.

Han er yderst tilfreds med den nye malkerobot, og i de næsten tre måneder, den har malket bedriftens køer, har der kun været én alarm, hvilket er usædvanligt i en opstartsperiode, siger Torben Pedersen fra SAC Center Vest.

- Det kan vi godt være stolte af, siger han, imens den ene ko efter den anden, bag ham, trasker roligt ind efter tur for at blive malket af robotten.

Lars Remme Larsen forklarer, at der ikke går længe før, der kommer flere robotter til bedriften. Samlet set kommer der både en single- og en dobbeltmaskine til, så i alt fire køer kan blive malket på samme tid.

- Vi får en rigtig god kapacitet. Og det var noget som SAC især vandt på overfor de andre mærker. At det var muligt at få noget mere kapacitet her. Så vi glæder os virkelig til at få de sidste robotter op at køre, siger landmanden.

Den nye malkerobot, Gemini Powered by SAC, har troligt i snart tre måneder malket omtrent 50 af den økologiske landmands 215 køer.

Keep it simple

Ifølge servicechef Torben Pedersen har mantraet i designet af den nye robot været: Keep it simple.

- Der er andre robotter, der kan noget mere analysemæssigt på mælken. Men det vi hører i markedet er, at folk ofte køber en masse udstyr, som det ender med, at de ikke bruger til noget. Så sådan noget som det her er en mere prisfornuftig investering. Den findes i en anden udgave, hvor der er to bokse ved siden af hinanden, så der kan stå to køer, og det er den samme robotarm, der passer begge to. Så bliver det endnu billigere pr. boks, for der er kun én af de dyre dele og to af de billige, lyder det fra Torben Pedersen, der fortæller, at SAC Center Vest kom ind i BouMatic-koncernen i efteråret

- De havde så den her robot i deres portefølje, som der blev enighed om, vi skulle forhandle. Vi kiggede lidt på det, og det var godt grej, så derfor syntes jeg, det var en god ide. I forbindelse med det vidste jeg, at Lars overvejede at anskaffe sig en robot, og så syntes jeg, det var ham der skulle have den, oplyser Torben Pedersen.



Maskinen er simpel at installere, fordi huset følger med til selve robotten og ikke skal bygges til. Robotten kan det den skal, og så er den nem at gå til, betjene og forstå. Og derudover til en pris i den billigere ende af skalaen.

Mangel på arbejdskraft

Lars Remme Larsen påpeger selv, at vi går imod en verden, hvor manglen på arbejdskraft ikke ser ud til at vende lige foreløbigt. Og indenfor landbruget nok snarere tværtimod. Så udover at en malkerobot generelt sparer tid og øger produktiviteten, så handler det også om at fremtidssikre sig i en forandrende verden.

- Robotten fik vi på grund af, at vi kunne begynde at mærke manglen på arbejdskraft. Vi brugte mange timer på at malke og kunne ved at skifte til en robot få mere fleksible arbejdstider, siger landmanden, der stadig benytter sig af en malkemaskine, SAC 2x10 sildeben, til de resterende køer.

- Og det kører også godt nok, men det kræver mange mandetimer at have dem stående dernede. Vi har faktisk brugt 12 timer om dagen på at malke køerne tre gange om dagen. Mine gamle medhjælpere er kommet ud til robotter andre steder og snakker godt om det, og man kan sige, at det fremover nok ikke bliver nemmere at finde personale til at stå nede i en malkestald, siger landmanden.

Lars Remme Larsen påpeger selv, at vi går imod en verden, hvor manglen på arbejdskraft ikke ser ud til at vende lige foreløbigt. Og indenfor landbruget nok snarere tværtimod. Så udover at en malkerobot generelt sparer tid og øger produktiviteten, så handler det også om at fremtidssikre sig i en forandrende verden.