I praksis

'80-pladsers SAC udvendigt betjent malkekarrusel reducerer malketiden pr. dyr betydeligt på malkegedebedriften Zeilemaker'

I Zwartsluis i Holland besøger vi malkegedebedriften Zeilemaker, hvor Bas Zeilemaker og hans bror Arend er ved at malke omkring 900 geder i en 80-pladsers SAC udvendigt betjent karrusel.


Fra kvægbedrift til gedebedrift

Bas fortæller, at bedriften blev etableret i 1972, hvor hans forældre i sin tid drev et malkekvægbrug. "I 1980'erne blev der givet plads til, at mælkekvoten kunne stige, men denne stigning blev aldrig udnyttet." Det var dengang usikre tider for familien Zeilemaker, som i sidste ende så sig nødsaget til at afvikle deres mælkebedrift.

Siden Bas var ung, har han haft en interesse for geder, og på landbrugsskolen fik han udvidet sit kendskab under et praktikophold på praktikbedriften i byen Oenkerk. Her blev hans interesse til en passion, og i 2000 valgte han efter samråd med sine forældre at starte en gedebedrift: "Vi ombyggede den eksisterende stald og begyndte med 250 malkegeder."

I 2011 startede malkegedebedriften fra bunden igen

"Det var ikke nogen nem periode," fortæller Bas. "Vores bedrift var ikke CAE-fri (caprin arthritis encephalitis). Da vi startede i 2000, var dette endnu ikke aktuelt. Vi havde unge og raske geder, men det viste sig, at de havde CAE, da vi købte dem, uden at vi vidste det. I takt med at vi udvidede vores besætning, steg infektionstrykket, og symptomerne på CAE kom til udtryk tidligere og tidligere hos gederne." Bas fortæller, at gederne i stigende grad fik problemer med led betændelse, og at mælkeproduktionen faldt drastisk. At starte en bedrift helt fra bunden igen er ikke noget, man bare lige gør." Bas fortæller, at gederne i stigende grad fik problemer med led betændelse, og at

I august 2011 blev alle gederne på gården slået ihjel. Stalden blev renset og desinficeret og stod efterfølgende tom i otte uger for at forhindre en ny CAE-infektion. I oktober 2011 ankom de nye geder, og i perioden fra januar til april 2012 læmmede alle 700 geder. "Det var temmelig hektisk," griner Bas. De nye geder kom alle fra en CAE-fri gård, og malkegedebedriften Zeilemaker er således også certificeret CAE-fri i dag. "I dag har vi raske geder, og mælkeproduktionen er steget betydeligt."

En god fornemmelse med det samme

Siden 2020 har Bas malket ved hjælp af en 80-pladsers SAC udvendigt betjent karrusel. "Første gang jeg stiftede bekendtskab med denne malkestald fra SAC, var på en messe i 2015. Jeg fik med det samme en god fornemmelse. Der er fordele og ulemper ved alle stalde, men denne karrusel måtte jeg bare eje," fortæller Bas. Tidligere tog en malkning, som foregik i en 2x24 parallelmalkestald, omkring 4,5 timer. I dag tager malkningen kun 1,5 time. En tidsbesparelse på ca. 6 timer pr. dag! "Opstarten gik godt, men man kunne mærke, at de ældre geder var lidt længere om at vænne sig til det," siger Bas.

"Du ser dine geder to gange om dagen, og de står tæt på den, der står for malkningen. Du kan nøje overvåge gedernes sundhed og eventuelt separere geder (med den mulighed, der er med SAC-malkestalden) eller behandle dem." Stalden har et Unifloor, som kan indstilles i den rigtige arbejdshøjde. SAC-servicearmen hæver HandyFlow 2-malkesættet op, så det er nemt og ergonomisk for malkeren at udføre påsætningen. Bas er meget tilfreds med SAC-malkestaldens funktionalitet: "Den er nem at rengøre, og malketiden er blevet væsentligt reduceret. Vi arbejder meget mere effektivt end før."

"Selv om vi stadig er i opstartsfasen med den nye malkestald, kører det hele supergodt! Det næste skridt bliver at opnå et optimalt staldklima for gederne," siger Bas. Han vil hovedsagelig fokusere på yderligere optimering af driften. "I dag malker vi omkring 900 malkegeder, og det er nok for mig."

Malkegeder: +/- 900
Produktion/årsged (kg) 1100
Fedt-% 4,15
Protein-% 3,64

Bas Zeilemaker
Zwartsluis, Holland